måndag 16 april 2012

Bok 15

Bok 15
Porto Francos väktare Ann Rosman
367 sidor

Porto Francos väktare
bild från adlibris.com
Jag tror att om man läser Camilla Läckbergs deckare så kommer man även att gilla Ann Rosman. Jag har tidigare läst en bok av henne och tror att hon har skrivit tre eller fyra. De utspelar sig på Marstrand i Bohuslän och efter att ha läst böckerna kommer Marstrand definitivt bli ett uflyktsmål i sommar. Miljöbeskrivningarna gör mig verkligen nyfiken på att se det i verkligheten.

Porto Francos väktare utspelar sig både i nutid och under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Under den tiden härjade kapare och sjörövare vid Bohusläns kuster. Till Marstrand kommer Agnes förklädd till man och får jobb hos en handlare. Ganska snart förstår hon att alla varor i handelsboden inte har kommit dit på ärligt sätt.

250 år senare görs ett makabert fynd i en mosse på en ö i närheten av Marstrand. Det är liket efter en mördad kvinna och i famnen håller hon ett spädbarn. Ganska snart upptäcks att de har legat i mossen länge. Polisen avskriver fallet, men Karin som är kriminalinspektör kan inte släppa tankarna på kvinnan och barnet. Vilka var de?

Samtidigt är det två syskon som äger ett hus på ön. Brodern och hans fru vill sälja, men det vill inte systern.  Tillsammans med en granne börjar hon leta efter dokument för att förhindra försäljningen och då stöter de på spår efter Agnes.

En spännande och lite ovanlig deckare. Handling utspelar sig parallellt i nutid och för 200 år sedan. Det är lätt att följa med i de olika historierna och boken är lättläst och väldigt spännande. Jag läste ut den fort och kände mig nästan lite sorgsen när boken var slut. Så ska det vara med en riktigt bra bok, man vill bara läsa för att veta hur det går samtidigt som man inte vill att den ska ta slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar